Statistika po domače

Na tej strani objavljamo naše komentarje na članke in prispevke iz medijev ali znanstvenih revij, ki uporabljajo statistiko nekoliko preveč po domače.

 • torek, 21. december 2021

  Na spletnem mediju v sklopu COVID-19 Sledilnika je bil 20. 12. 2021 objavljen prispevek prof. dr. Maje Pohar Perme

  Učinek cepljenja

  Ob pogledu na stanje v bolnišnici bi morda tamkajšnji zaposleni lahko sklepal, da cepljenje proti covidu-19 sploh nima pravega učinka. Vsak tretji bolnik, hospitaliziran zaradi covida-19, je cepljen(!?). Še huje je med starejšimi od 65 let - ko v tej skupini hospitaliziranih vprašamo po cepljenju, je cepljenih kar polovica. Kakšen je torej smisel cepljenja, če je med hospitaliziranimi enako število cepljenih kot necepljenih?

 • ponedeljek, 19. marec 2018

  Člani projekta Imuno, ki deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije, so v reviji Mladina (marec 2018) objavili prispevek

  Laži in zavajanja v slovenski proticepilski bibliji

  Zbira člankov sistematično analizira 10 napačnih trditev, ki jih v svoji knjigi Ideološki konstrukti o cepljenju navaja avtorica Mateja Černič.

  Pri trditvi "o (ne)zmanjšanju umrljivosti zaradi ošpic" (podnaslov Kreativna statistika) je sodelovala tudi dr. Maja Pohar Perme.
   

 • ponedeljek, 5. december 2016

  Prebrali smo lahko:

  Podatek o izjemno nizki pričakovani življenjski dobi zdravnic se že leta pojavlja v medijih kot jasen dokaz skrajne preobremenjenosti zdravnikov.  Podatek pride še posebej prav v časih stavk in pogajanj z vlado.

 • sreda, 2. marec 2016

  Vir: Vlada RS

  Vlada je na svoji strani pod naslovom Statistika objavila podatke o prebežnikih.  Za boljšo predstavo in lažje razumevanje so številke podali v grafih.

  Prikaz številka 1:

  Kakšen delež prošenj za priznanje mednarodne zaščite je bil rešen? Kakšnemu deležu prosilcev je bil priznan status begunca?

  Poizkusimo ugotoviti, kakšne deleže bi nam lahko predstavljali ti krogi.

  • če upoštevamo le premer:  srednji krog ima dobrih 80% premera velikega kroga. Premer malega kroga je malo čez polovico srednjega. Torej:

  158, 114, 62

  • če sodimo kroge po ploščinah: ploščina srednjega kroga je približno 52 % ploščine velikega, ploščina malega  je približno 15% velikega. Torej

  158, 82, 24

Na kratko o IBMI

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI), prej Inštitut za biomedicinsko informatiko (torej tudi IBMI), je Medicinska fakulteta ustanovila leta 1973 kot izraz potrebe po izvajanju in usklajevanju del, vezanih na analizo podatkov in posredovanje informacij. Program dela in razvoja se je skozi čas prilagajal predvsem spremembam pri financiranju in tehnološkemu napredku, vendar so temeljne smernice ostale enake: inštitut se predvsem posveča dejavnostim, ki so pomembne za raziskovalno delo v medicini. Te pa lahko razdelimo na:

Kontakt

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko
Medicinska fakulteta
Univerza v Ljubljani
Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenija

tel: (01) 543-77-70
fax: (01) 543-77-71
email: ibmi (at) mf.uni-lj.si