Infografika – Migracije v številkah

Vir: Vlada RS

Vlada je na svoji strani pod naslovom Statistika objavila podatke o prebežnikih.  Za boljšo predstavo in lažje razumevanje so številke podali v grafih.

Prikaz številka 1:

Kakšen delež prošenj za priznanje mednarodne zaščite je bil rešen? Kakšnemu deležu prosilcev je bil priznan status begunca?

Poizkusimo ugotoviti, kakšne deleže bi nam lahko predstavljali ti krogi.

  • če upoštevamo le premer:  srednji krog ima dobrih 80% premera velikega kroga. Premer malega kroga je malo čez polovico srednjega. Torej:

158, 114, 62

  • če sodimo kroge po ploščinah: ploščina srednjega kroga je približno 52 % ploščine velikega, ploščina malega  je približno 15% velikega. Torej

158, 82, 24

In odgovor ustvarjalca tega grafa? Slika naj bi predstavljala naslednje številke:

 


 

Prikaz številka 2:

Graf nam pregledno prikazuje, koliko tujih policistov je pomagalo v Sloveniji. Osnovno sporočilo, ki ga podaja graf, je da gre za kompleksen mehanizem, sestavljen iz velikega števila kolesc, ki tečejo kot namazana?  Graf ima več elementov, ki omogočajo prikaz različnih informacij:

  • Kolesca so različnih barv – torej imajo države enake barve nekaj skupnega?

Odgovor grafa: skupaj sodita Francija in Estonija ter Nemčija in Bolgarija.

  • Krogi so različnih velikosti  - večji krog morda predstavlja več policistov?

Odgovor grafa: Estonija je prispevala 25 policistov, Francija 5.

  • Krogi so razporejeni po prostoru, njihova bližina oziroma oddaljenost nam povesta nekaj o položaju teh držav, morda o sodelovanju?

Odgovor grafa: Češka je v srcu Evrope, Romunija in Estonija neposredno sodelujeta, Francija in Nemčija sta daleč vsaka sebi?

Z grafom je očitno sporočeno marsikaj, a žal nam ni jasno, kaj. Morda si le želi naše pozornosti – medtem ko bi stolpični diagram le ošvrknili s pogledom in bi nam bilo jasno vse, se moramo tu ustaviti, se poglobiti ...

 

Povzetek:

Podatki o številu beguncev so predstavljeni na zanimivem grafu (spodaj), ki podaja izčrpno informacijo v času. A en graf je premalo in ne naredi dovolj dobrega vtisa? Zato so mu dodali še nekaj sličic, ki pa se le pretvarjajo, da so grafi.

 

Na kratko o IBMI

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI), prej Inštitut za biomedicinsko informatiko (torej tudi IBMI), je Medicinska fakulteta ustanovila leta 1973 kot izraz potrebe po izvajanju in usklajevanju del, vezanih na analizo podatkov in posredovanje informacij. Program dela in razvoja se je skozi čas prilagajal predvsem spremembam pri financiranju in tehnološkemu napredku, vendar so temeljne smernice ostale enake: inštitut se predvsem posveča dejavnostim, ki so pomembne za raziskovalno delo v medicini. Te pa lahko razdelimo na:

Kontakt

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko
Medicinska fakulteta
Univerza v Ljubljani
Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenija

tel: (01) 543-77-70
fax: (01) 543-77-71
email: ibmi (at) mf.uni-lj.si