Novice

 • Člani IBMI / Središča ELIXIR-SI sodelovali pri objavi članka o mitohondrijskem genomu kranjske čebele. Več na povezavi.

 • Na spletnem mediju v sklopu COVID-19 Sledilnika je bil 20. 12. 2021 objavljen prispevek prof. dr. Maje Pohar Perme: Učinek cepljenja. S preprostimi izračuni, narejenimi na aktualnih podatkih o bolnikih, hospitaliziranih zaradi COVID-19, je v članku pokazano, da je cepljenje še kako smiselno, saj kar za nekajkrat zmanjša tveganje za hospitalizacijo.

   

 • Ekipa statistikov IBMI je prejela Zlato plaketo Univerze v Ljubljani za sodelovanje pri projektu Sledilnik COVID-19, v imenu ekipe je nagrado prejela prof. Maja Pohar Perme. Naši kolegi so se intenzivno vključili v razvoj znanosti na področju epidemioloških modelov ter svoje znanje in razvito metodologijo uporabili za dnevno modeliranje in izboljšanje razumevanja razvoja epidemije v Sloveniji. Svoje modele in izsledke so javnosti predstavljali preko skupine Sledilnik COVID-19.

 • Univerza v Ljubljani je med deset najodličnejših dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2021 izbrala tudi dosežek Medicinske fakultete »Novo napredno celično zdravilo za imunoterapijo raka prostate«. Pri članku, kjer je bil dosežek objavljen, je sodelovala pri statistiki tudi sodelavka z IBMI. Čestitamo!
   

 • Naš mladi raziskovalec Damjan Manevski, mag. upor. stat. je prejel nagrado Statističnega društva Slovenije za mladega statistika za leto 2021. S svojim izjemnim pristopom k delu, neprecenljivo raziskovalno energijo, čudovito sodelovalnostjo in neutrudnim iskanjem resnice si jo je nedvomno zaslužil. Lepo je tudi videti, da se njegovo raziskovalno delo navkljub mladosti že kaže v več objavljenih in tudi odmevnih člankih v uglednih znanstvenih revijah. Čestitke!

  Na sliki (vir: SURS) prvi z leve.

 • prof. dr. Aleksandar Jurišić

  Predavanje v okviru biostatističnega centra bo v torek, 26. 10. 2021, ob 12.00 na IBMI (v kontejnerski učilnici). Predaval bo prof. dr. Aleksander Jurišić, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko.

Na kratko o IBMI

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI), prej Inštitut za biomedicinsko informatiko (torej tudi IBMI), je Medicinska fakulteta ustanovila leta 1973 kot izraz potrebe po izvajanju in usklajevanju del, vezanih na analizo podatkov in posredovanje informacij. Program dela in razvoja se je skozi čas prilagajal predvsem spremembam pri financiranju in tehnološkemu napredku, vendar so temeljne smernice ostale enake: inštitut se predvsem posveča dejavnostim, ki so pomembne za raziskovalno delo v medicini. Te pa lahko razdelimo na:

Kontakt

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko
Medicinska fakulteta
Univerza v Ljubljani
Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenija

tel: (01) 543-77-70
fax: (01) 543-77-71
email: ibmi (at) mf.uni-lj.si