Pajek in muha (pričakovan čas zadetka na razdaljno-regularnih grafih)

Datum dogodka: 
torek, 26. oktober 2021 - 12:00
Lokacija predavanja: 
IBMI
Predavatelj: 
prof. dr. Aleksandar Jurišić

Predavanje v okviru biostatističnega centra bo v torek, 26. 10. 2021, ob 12.00 na IBMI (v kontejnerski učilnici). Predaval bo prof. dr. Aleksander Jurišić, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko.

Kratek povzetek:

Predstavimo uganko s pajkovo mrežo, ki povezuje 12 vozlišč v obliki dvanajsterca. V enem vozlišču se je ujela muha, ki se ne more več premikati, v antipodnem vozlišču (tj. na maksimalni razdalji od nje) pa se nahaja slepi pajek brez spomina. Pajek se po mreži premika tako, da se v vsakem koraku naključno odloči, v katero sosednje vozlišče se bo podal (lahko tudi v tisto iz katerega je pravkar prišel). Zanima nas pričakovano število korakov, preden doseže muho (t.i. čas zadetka, angl. hitting time). Omenjenega problema se lahko lotimo z Markovskimi verigami ali pa računalniško simulacijo, a mi ga bomo rešili z metodami algebraične kombinatorike za obsežno skupino grafov (kamor spada tudi zgornji dvanajsterec) in za poljubno začetno razdaljo med pajkom in muho.

 

Na kratko o IBMI

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI), prej Inštitut za biomedicinsko informatiko (torej tudi IBMI), je Medicinska fakulteta ustanovila leta 1973 kot izraz potrebe po izvajanju in usklajevanju del, vezanih na analizo podatkov in posredovanje informacij. Program dela in razvoja se je skozi čas prilagajal predvsem spremembam pri financiranju in tehnološkemu napredku, vendar so temeljne smernice ostale enake: inštitut se predvsem posveča dejavnostim, ki so pomembne za raziskovalno delo v medicini. Te pa lahko razdelimo na:

Kontakt

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko
Medicinska fakulteta
Univerza v Ljubljani
Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenija

tel: (01) 543-77-70
fax: (01) 543-77-71
email: ibmi (at) mf.uni-lj.si