Vzorci v glasbi

Datum dogodka: 
četrtek, 7. december 2017 - 13:00
Lokacija predavanja: 
IBMI
Predavatelj: 
mag. Tinka Majaron

Vzorce v glasbi prepozna že majhen otrok. Ali je potem smiselno iskati vzorce s pomočjo statistike in računalnika? Če neko noto v skladbi malo spremenimo, se statistično gledano skoraj nič ne spremeni, v glasbenem smislu pa je razlika ogromna. Glasbeno delo je organska celota in ne le zaporedje odločitev o notah, zato se na prvi pogled zdi, da glasba in statistika nimata nič skupnega. Toda resnica je ravno nasprotna, le s statistiko in z računalnikom se lahko dokopljemo do nekaterih presenetljivih vzorcev.

Po svetu se veliko dogaja na področju statistične analize glasbe - ogromno je narejenega za prepoznavanje zvrsti glasbe in pisanje skladb v določenem stilu, analiziranih je bilo tudi veliko glasbenih izvajalcev. Mene so zanimali najosnovnejši vzorci v glasbi, ki bi nekaj povedali muzikologom, ki se ukvarjajo z določeno skladbo ali z določenim skladateljem.

Predavanje bo predstavitev moje poti do vzorcev v glasbi z naslednjimi postajami:

  •     osnove teorije glasbe,
  •     pretvarjanje notnega zapisa v številke,
  •     analiza melodije s programskim jezikom R,
  •     ogled najpogostejših vzorcev z dolžino od 4 do 31 not (od motiva do teme),
  •     glasba (nazadnje bomo slišali rezultate).
Slikovna galerija: 

Na kratko o IBMI

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI), prej Inštitut za biomedicinsko informatiko (torej tudi IBMI), je Medicinska fakulteta ustanovila leta 1973 kot izraz potrebe po izvajanju in usklajevanju del, vezanih na analizo podatkov in posredovanje informacij. Program dela in razvoja se je skozi čas prilagajal predvsem spremembam pri financiranju in tehnološkemu napredku, vendar so temeljne smernice ostale enake: inštitut se predvsem posveča dejavnostim, ki so pomembne za raziskovalno delo v medicini. Te pa lahko razdelimo na:

Kontakt

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko
Medicinska fakulteta
Univerza v Ljubljani
Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenija

tel: (01) 543-77-70
fax: (01) 543-77-71
email: ibmi (at) mf.uni-lj.si