|
nove publikacije |
|
---|
Od priključitve Prekmurja Sloveniji in mineva osem desetletij. Veliko jih ąe danes slabo pozna to lepo pokrajino in njene prebivalce z vsemi značilnostmi Panonske niľine. Joľe Zadravec je zdravnik sploąne medicine, ki ľe dolga leta ľivi in dela med Prekmurci v Beltincih. Je eden redkih zdravnikov sploąne medicine, ki je postal doktor znanosti in primarij. V Reviji Isis se oglaąa zlasti s prevodi in komentarji iz glasila madľarske Zdravniąke zbornice in z odličnimi zapisi o prekmurskem zdravstvu.
V dolgoletnem tesnem stiku z ljudmi je dodobra spoznal njihovo ľivljenje in se prepričal, da je ljudska prehrana kulturni pojav, v katerem se zrcali narodova preteklost, sedanjost in vsakdanji način ľivljenja. Knjiga je rezultat dolgoletnega preučevanja prekmurske ljudske prehrane v preteklosti.
Velik del svojega ľivljenja človek porabi za pripravo in uľivanje hrane.
Hrana je druľila ljudi v vsakdanjem ľivljenju, ob delu, počitku, praznikih
in pomembnih ľivljenjskih dogodkih. Včasih je obredni dogodek, ob njej
so se sklepala poznanstva in prijateljstva, utrjevale so se sorodstvene
in sosedske vezi. Do druge svetovne vojne se v načinu prehranjevanja kmečkega
prebivalstva ni veliko spremenilo. Po njej pa so načini prehranjevanja
ljudi precej drugačni.
Avtor opisuje nekatere tradicionalne jedi tako, kot so jih pripravljali naąi predniki. V posameznih poglavjih opisuje juhe, mesne jedi, jajčne jedi, jedi iz ľitaric, zelenjavo in poljąčine, maąčobe, sadje, diąavnice, začimbe, pijače in napitke. V posebnih poglavjih opisuje vsakdanje jedi, praznične jedi, prehranjevalne navade in prehrano Romov. V zadnjem poglavju opisuje prehrano ob različnih priloľnostih, kot so: post, ľegen, fajnąček (pust), krsitki (krst), kermina (sedmina), bratva (trgatev), luipanje kukurce (ličkanje koruze), buiranje (utrjevanje levega brega Mure) itd.
Vse bolj nerazpoznavne "fast foot" jedi so v postmodernem času preplavile ves svet. Zelo vabljivo lahko postane ľe branje o gibanicah, "jabukovih retaąih", o "Hajdinskih ątruklih s povojenim mesom" in "goloubovi ragu ľupi". Kako ąele, če vas branje zvabi v te kraje in te jedi ob kozarcu "vceplenega" goričkega vina tudi z uľitkom pojeste.
|
|
|
|
|