ISIS 1998, št. 3
 

aktualno

Slovenci se nezdravo prehranjujemo, pogosto obolevamo in umiramo zaradi kroničnih bolezni

Država zamuja s prehransko politiko

Jožica Mavčec Zakotnik

    Slovenci po nacionalni zbolevnosti sodimo med razvite dežele. Bolezni srca in ožilja, med katerimi vodi bolezen srčnih žil, rak in sladkorna bolezen, predstavljajo večino bolezni, zaradi katerih Slovenci prezgodaj zbolevamo in umiramo. Bolnišnično zdravljenje teh bolezni, dolgotrajna, v večini dosmrtna raba velikih količin zdravil, pogosta odsotnost z dela ali posledična trajna invalidnost, predstavljajo tri četrtine stroškov v zdravstvu in veliko finančno, stalno rastoče breme za državo. Razvite kronične bolezni, ki imajo svoj začetek pogosto že v mladosti, predstavljajo za družbo in zdravstvo le še zelo drago gašenje požara.Vse te bolezni močno pospešuje nezdrav način življenja, kjer ima nepravilna prehrana, tako po količini kot po sestavi, vodilno vlogo. Z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja te bolezni lahko preprečujemo ali vsaj odložimo njihov začetek v kasnejše življenjsko obdobje. Na ravni naroda prehrana najbolj učinkovito vpliva na pojavnost kroničnih bolezni. Na ravni posameznika so pomembni še drugi dejavniki, med katerimi je dedna dovzetnost najpomembnejša. Za preprečevanje kroničnih bolezni je zato pomembno, da so javno-zdravstveni programi, posebej preventivni, ter skrb države usmerjeni na vse prebivalce. Zdravstvena služba je dolžna poskrbeti za ogrožene posameznike in s primarno preventivnim pristopom in svetovanjem (predvsem osnovno zdravstveno varstvo) preprečiti nastanek in razvoj dejavnikov tveganja za kronične bolezni.

Nezdrave prehranske navade Slovencev

    S študijo prehranskih navad odraslih Slovencev, ki jo je opravila dr. Verena Koch s Pedagoške fakultete leta 1998, smo prvič dobili dragocene podatke o prehranskih navadah Slovencev, ki so slabe, celo slabše, kot prehranske navade Ljubljančanov iz leta 1991 (CINDI 1990/91). Slovenci se nezdravo prehranjujemo. Naša prehrana ima po sestavi, načinu priprave hrane in ritmu prehranjevanja značilnosti nezdrave prehrane, ki pospešuje nastanek in razvoj kroničnih bolezni. Slovenci jemo kalorično prebogato hrano, zato je več kot polovica Slovencev prekomerno prehranjenih ali predebelih. Največ dnevne energije zaužijejo prebivalci novomeške regije (14213 kJ/dan), najmanj v področju koprske regije (9997 kJ/dan). Debelost pomembno pospešuje vse kronične bolezni (srčno žilno, sladkorno bolezen, številne vrste raka in degenerativne bolezni kosti in sklepov). Pojemo preveč skupnih maščob (44,3% namesto priporočenih 30% dnevnega energijskega vnosa) in škodljivih nasičenih maščob (14,8% namesto priporočenih 10%), ki z zvišanjem holesterola v krvi najpomembneje vplivajo na pogostost sršno-žilne bolezni in nekaterih vrst raka (prebavil, dojke). Dva od treh Slovencev imata vrednost holesterola v krvi, ki je nad normalo. Po posnetem mleku posega le 20%, po pustem siru le 10% Slovencev in le polovica jih odstrani vidno maščobo. Kar polovica vprašanih tedensko uživa ocvrto meso. 

Pretirana je tudi poraba soli (dosoljevanje pri mizi 26,4%, suhomesnati izdelki). Z zmanjšano porabo soli bi lahko znižali srednji krvni tlak, ki pomembno zvišuje, posebej skupaj z drugimi dejavniki tveganja, incidenco koronarne bolezni in predvsem možganske kapi. Podatek o porabi alkohola verjetno ni objektiven. Ljudje se namreč že zavedajo škodljivosti alkohola in navajajo količine, ki so manjše od dejansko popitih količin. 65% vprašanih je odgovorilo, da nikoli ne pije žganih alkoholnih pijač, 33,4% nikoli ne pije vina in 32,6% nikoli ne pije piva. S študijami je dokazan ugoden vpliv majhnih količin alkohola (manj kot 10 gramov čistega alkohola = 1 enota alkohola = 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva dnevno) na umrljivost zaradi srčno-žilne bolezni le pri moških srednje starosti, medtem ko pri ženskah v obdobju pred menopavzo ni opaziti tega ugodnega učinka. Dokazana je povezava med pretiranim pitjem alkohola in pogostostjo možganske kapi, zvišanim krvnim tlakom in poškodbo srčne mišice. Pretirana količina popitega alkohola povzroča cirozo jeter in s tem pospešuje nastanek primarnega raka na jetrih. Še bolj pogosto je kronično pitje alkohola vzročni dejavnik, skupaj s kajenjem za nastanek raka v ustni votlini, požiralniku, grlu. Navaja se tudi povezava med pitjem alkohola in rakom želodca, debelega črevesa in dojke (tveganje začne naraščati že pri dnevnih količinah popitega alkohola večjih od ene enote).
    Slovenci jemo premalo balastnih snovi, ki jih vsebujejo sadje, zelenjava in polnozrnati žitni izdelki in za katere je znano, da zanesljivo zmanjšujejo raka na debelem črevesu. Povprečna dnevna prehrana Slovenca ne dosega niti spodnje priporočene količine balastnih snovi (namesto priporočenih 27-40 g jih povprečno zaužijemo 20,1g dnevno). Sadje in zelenjava vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki pomembno znižujejo srčno-žilne bolezni in številne rake. Vsak dnevni obrok naj bi vseboval čim bolj pestro sestavo sadja in/ali zelenjave, vendar je realnost v Sloveniji drugačna. Povprečno poje Slovenec le en sadež dnevno, 12% Slovencev nikoli ne uživa zelenjave. Sestavljenih ogljikovih hidratov (kruh, krompir, riž, polente, kaše...), ki ugodno vplivajo na presnovo in se zanje priporoča, da prevladujejo v dnevni prehrani, pojemo Slovenci bistveno premalo. Skupnih ogljikovih hidratov pojemo namesto priporočenih 55-75% dnevnega energijskega vnosa le 39,3%.
    Režim prehranjevanja ima tudi značilnosti nezdravih prehranskih navad. Najpogosteje zaužiti obrok je kosilo, sledi večerja in le 55% vprašanih redno zajtrkuje. Najpogosteje imajo anketirani zajtrk med 7. in 8. uro zjutraj, kosilo pa šele med 15. in 16. uro ter večerjo med 19. in 20. uro. Razmak med zajtrkom in kosilom je prevelik, saj redno dopoldne malica le četrtina Slovencev.
    Le 33% vprašanih pozna varovalna živila.
Zaključimo lahko, da je prehrana Slovencev nezdrava glede sestave, priprave in tudi pogostosti dnevno zaužitih obrokov. Uživamo kalorično prebogato hrano, preveč skupnih in škodljivih nasičenih maščob, verjetno preveč alkohola in soli, premalo pa ogljikovih hidratov, posebno sestavljenih, sadja, zelenjave in balastnih snovi.

Nezdrave prehranske navade Slovencev in pogostost kroničnih bolezni zahtevajo akcijo države - oblikovanje in sprejetje nacionalne prehranske politike

    Slovenija, članica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO), je med podpisnicami "Svetovne deklaracije o prehrani". Na Svetovni konferenci o prehrani leta 1992 v Rimu se je namreč 278 držav zavezalo, da bodo v najkrajšem času oblikovale in sprejele program nacionalne prehranske politike. Po šestih letih od podpisa "Deklaracije" je Slovenija ena redkih držav, ki so brez lastne prehranske politike in nacionalnega programa za prehrano. Temu je morda krivo obdobje osamosvajanja in poosamosvojitvenih težav Slovenije.
    Države podpisnice so se strinjale, da je razvoj prehranske politike domena države in naj bi bila plod tesnega sodelovanja ustreznih ministrstev (ministrstva za zdravstvo, kmetijstvo, šolstvo, finance,...) Ker na prehranske navade ljudi in z njimi povezane zdravstvene probleme vplivajo tudi kulturne, etnične in socialno gospodarske razmere posameznega naroda, mora vsaka država sprejeti svoj program prehranske politike. Zajema programe in dejavnosti države na nacionalnem nivoju, ki zagotavljajo prehransko izobraženim in osveščenim ljudem dostop do zdrave prehrane, ki mora biti cenejša od nezdrave. To seveda zahteva številne spremembe v politiki pridelave, predelave hrane, finančni politiki, programih izobraževanja v šolah, obveščanja in izobraževanja odraslih, ponudbe prehrane v šolah, obratih množične prehrane.
    Predpogoj za začetek akcije na nacionalnem nivoju pa je uvidevnost države za obstoječe prehranske in zdravstvene probleme in zadostna stopnja preventivne zavesti politikov, ki so poklicani za oblikovanje strategije zdrave nacionalne prehranske politike.

Prehranska priporočila

    Ena od osnovnih nalog pri oblikovanju nacionalne prehranske politike je tudi izdelava lastnih prehranskih priporočil, ki temeljijo na hrani oziroma prehranskih vzorcih ljudi (Food-Based Dietary Guidelines-FBDG). Upoštevajo naj nezdrave prehranske navade ljudi, zdravstvene probleme v državi, ki so povezani s prehrano in kulturne, etnične, socialno ekonomske in družinske posebnosti prehrane posameznega naroda. Namen FBDG je izboljšanje prehranskih navad ter zdravstvenega stanja posameznika in celega naroda.
    Prehranska priporočila izdelana na osnovi priporočene hrane in prehranskih vzorcev so praktična in razumljiva za vsakogar. Nepravilna prehrana, tako po količini, kot po sestavi (kalorično prebogata, preveč maščob, nezdrave maščobe, preveč sladkorja, soli, premalo sestavljenih ogljikovih hidratov, balastnih snovi, vitaminov) je značilnost našega prehranskega vzorca. Zato naj bi iz naših lastnih prehranskih problemov izhajajoča priporočila, ki temeljijo na prehrani, spodbujala: 1.uživanje čimveč kruha, krompirja, testenin, riža in raznih polnozrnatih izdelkov; 2. uživanje čimveč sadja in zelenjave vsak dan; 3. uživanje posnetega mleka in mlečnih izdelkov, pustih vrst mesa v manjših količinah in izogibanje vidnim maščobam in mesnim izdelkom; 4. pogostejše uživanje rib namesto mesa; 5. uporabo olja v manjših količinah namesto masla in masti; 6. redne obroke in zmernost pri hrani; 7. redno tehtanje; 8. zmernost pri alkoholu, sladkorju in soli.

Preventiva se izplača tako za posameznika kot za državo

    Preventiva in izvajanje prehranske politike na nivoju države se izplača in to dokazujejo pozitivne izkušnje iz različnih delov sveta. Pomemben primer je finski projekt Severna Karelija, ki smo ga z nekaterimi kolegi od blizu spoznali in ga tudi v Izidi že podrobneje opisali. Gre za res prepričljiv primer enega najbolje organiziranih in najuspešnejših preventivnih programov nasploh.
    V Severni Kareliji se je v 20-ih letih, med 1972 in 1992, znižala smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja med aktivnim moškim prebivalstvom za 50%. V tem obdobju se je močno znižala srednja vrednost krvnega holesterola pri ljudeh, kar predstavlja bistveno zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja. Delež kadilcev se je, pri moških srednje starosti, zmanjšal od 53% na 32%. Prav tako se je znižala umrljivost zaradi raka (za 45%), posebno umrljivost zaradi pljučnega raka (za 63%). Znižanje zbolevnosti in umrljivosti zaradi bolezni srca in ožilja na nivoju celotne države je s 5-letnim zamikom sledila spremembam v Severni Kareliji. Projekt se je namreč s 5-letnim zamikom razširil na vso državo.
    Finski preventivni program predstavlja dober vzgled, ki nas lahko prepriča, da je preprečevanje bolezni možno in lahko tudi zelo uspešno. Koristi od nje imajo seveda ljudje sami in dolgoročno predvsem država, ki lahko tako bistveno zmanjša stroške zdravljenja in vseh ostalih posledic zgodnjega zbolevanja in umiranja zaradi kroničnih bolezni.



 
prejšnji članek
naslednji članek
  
X

OPOZORILO : Pregledujete staro stran IBMI

Vsebine na strani so zastarele in se ne posodabljajo več. Stara stran zajema določene članke in vsebine, ki pa morajo biti še vedno dostopne.

Za nove, posodobljene vsebine se obrnite na http://ibmi.mf.uni-lj.si/