-
Neustrezna prehrana je pomemben dejavnik tveganja za nastanek najbolj množičnih
bolezni današnjega časa: bolezni srca in ožilja, nekaterih vrst raka, sladkorne
bolezni, bolezni gibal. Zato moramo zdravi prehrani in njeanemu pomenu
za zdravje posvetiti posebno pozornost.
Študije o prehrambenih navadah prebivalcev Slovenije in Ljubljane kažejo
značilnosti nezdrave prehrane. Naš povprečni dnevni obrok ima previsoko
energijsko vrednost. Pojemo preveč maščob, premalo ogljikovih hidratov,
sadja in zelenjave. Imamo neredno časovono porazdelitev dnevnih obrokov.
premalo se gibljemo in nismo dovolj telesno aktivni. Poprečni prebivalec
Ljubljane se sicer prehranjuje nekoliko bolj zdravo od poprečnega prebivalca
Slovenije.
-
Številni projekti v posameznih državah dokazujejo, da je možno z usklajeno
državo prehransko politiko spreminjati prehranjevalne in življenjske navade
ljudi in na ta način vplivati na znižanje kroničnih nenalezljivih bolezni
v določeni regiji in državi.
Tudi v Ljubljani potrebujemo ukrepe in intervencije na državni in mestni
ravni, ki bodo omogočali, zagotavljali in spodbujali zdravo prehrano.
Na državni ravni potrebujemo naslednje sistemske usmeritve in ukrepe:
-
nacionalno prehrambeno strategijo in zdravo prehransko politiko,
-
pregranska priporočila, ki bodo temeljila na prehrani in prehranskih vzorcih
prebivalcev *lovenije in posebej ogroženih skupin prebivalstva,
-
medresorsko vladno telo za vodenje zdrave prehranske politike,
-
zakonodajo, ki bo usklajena s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije
glede dovoljene količine kontaminantov v živilih,
-
sistemski monitoring za spremljanje količine kontaminantov v živilih,
-
povezovanje kmetijske pridelave, dodelave in trženja,
-
spodbujanje pridelave in porabe kakovostnega sadja in zelenjave, ki bi
imelo zaščitno znamko "pridelano v Sloveniji",
-
zakonodajo o ekološkem kmetijstvu, ki bi določala pogoje in kontrolo za
pridelavo, predelavo in trženje tako pridelanih živil,
-
društva in nevladne organizacije, usmerjene v pridelavo kakovostne hrane
ter v spodbujanje zdravega prehranjevanja.
-
Posebno pozornost in prioriteto v strategiji nacionalne prehranske politike
moramo posvetiti zagotavljanju zdravega prehranjevanja in spodbujanju zdravih
prehranjevalnih navad otrok, mladostnikov in srednješolcev.
V okviru zakonodaje s področja vzgoje in izobraževanja je potrebno zagotoviti
vsem otrokom in mladini zdravo institucionalno okolje, ki vljučuje obvezno
tudi normativno urejen prehranski program.
Organizirana prehrana otrok in mladine mora predstavljati državni interventni
program, namenjen izboljšanju stanja hranjenosti in zdravja nasploh. Zato
prehrana v vrtcih in šolah ne sme temeljiti na profitno tržnih odnosih
med uporabniki in izvajalci.
-
Kakovostno prehrano in ponudbo obrokov v vrtcih je potrebno na novo normativno
urediti glede na:
-
nove oblike varstva otrok, kot so skrajšano varstvo, potreba po popoldanskem
varstvu in podobno, ter glede na
-
nova strokovna spoznanja v smislu zgodne prevencije obolenj, ki se zaradi
neustrezne prehrane pojavljajo v odrasli dobi.
-
Na področju organizacije in financiranja prehrane v osnovnih šolah predlagamo:
-
prouči naj se možnost, da bi se sredstva za otroške dodatke preusmerila
v fond za brezplačen malice za vse osnovnošolce,
-
država naj zagotovi dodatne subvencije za kosila, s čimer se bo povečal
sedanji le 30-odstotni delež otrok, ki potrebujejo tudi organizirano kosilo,
-
glede na to, da je malica za večino osnovnošolcev edini obrok v celem dopoldnevu,
naj se poveča njeno energetsko vrednost ter določi vrsto in količino obveznih
varovalnih živil v njeni sestavi,
-
predpiše naj se obvezen standard kakovosti vseh obrokov v šoli in kontrolo
porabe sredstev, namenjenih za šolsko prehrano,
-
v šolah se je potrebno natančno dogovoriti, kdo je odgovoren za kakovostno
prehrano šolarjev. Najbolj primeren profil organizatorja šolske prehrane
je učitelj ali profesor gospodinjskega pouka, vendar kadrovska zasedenost
na večini osnovnih šol ni ustrezna,
-
šolam je treba nuditi vso podporo, da bodo poleg kakovostnih obrokov zagotavljale
tudi kulturno prehranjevanje.
-
Pomemben del vzgoje za zdravje pri mladih predstavljajo tudi vsebine o
prehrani pri predmetu gospodinjstvo v osnovni šoli.
Zato Nacionalnemu kurikularnemu svetu predlagamo, da se v predlogu
vsebin za devetletno osnovno šolo nameni gospodinjstvu 105 ur, od tega
pa vsaj še 70 ur za prehrano v 8. in 9. razredu osnovne šole.
-
Zdravstveno higienski nadzor nad prehrano v vrtcih in v osnovnih šolah
ljubljanske regije kaže, da je stanje v vrtcih zadovoljivo, v šolah pa
je slabše in se še poslabšuje.
Opozarjamo, da bi vsakršno krčenje sredstev za izvajanje zdravstveno-higienskega
nadzora v vrtcih in v osnovnih šolah lahko imelo negativne posledice na
zdravstveno stanje otrok zaradi neustreznih higienskih in epidemiloških
razmer pri pripravi hrane.
-
Za organizirano prehrano srednješolcev v Sloveniji ni narejenega ničesar,
čeprav še kako potrebujejo redno in kakovostno prehrano. Organizirana in
kakovostna prehrana srednješolcev mora postati prioriteta in kratkoročni
cilj nacionalne prehranske politike. V zvezi s tem predlagamo:
-
malica za srednješolce naj se vključi v nacionalni program in naj bo normativno
urejena, organizirana in subvencionirana s strani države,
-
za vse izvajalce srednješolske prehrane morata biti kakovost in cena malic
določena in kontrolirana,
-
država mora zagotoviti tudi materialno bazo za izvajanje nacionalnega programa
srednješolske prehrane,
-
prouči naj se možnost, da bi se za kosila srednješolcev poskrbelo na podoben
način kot za kosila študentov.
-
V Ljubljani se ob vse hitrejšem načinu življenja hitro širi uporaba enolične
hitre in ulične prehrane, ki je še posebej priljubljena med mladimi.
Obstoječo ponudbo je potrebno dopolniti:
-
z mlečnimi restavracijami,
-
z ribjimi restavracijami,
-
s ponudbo tradicionalne slovenske hrane.
-
Vsi odrasli prebivalci Ljubljane bi morali biti seznanjeni s pomenom ustrezne
prehrane za zdravje in z dejavniki tveganja, ki jih povzroča nezdrava prehrana.
Zato naj zdravniki in drugi strokovnjaki v osnovnem zdravstvu namenijo
zdravi prehrani posebno pozornost. Ljudi naj redno informirajo in izobražujejo
o pomenu zdrave prehrane za njihovo zdravje ter jim pomagajo pri spreminjanju
nezdravih prehranskih navad. Te aktivnosti bi morale postati del rednega
dela v osnovnem zdravstvu.
-
Pomemben delež k zdravju vsakega posameznika prispevajo tudi zdravstvenovzgojne
dejavnosti za spodbujanje zdrave prehrane v različnih okoljih: v družini,
v vrtcih, v šoli, na delovnem mestu, v veleblagovnicah in drugje.
Pri tem je zelo pomembna zdravstvena vzgoja, ki ji je potrebno zagotoviti
ustrezno mesto v zdravstvu in tudi v drugih sistemih. Zdravstveni vzgoji
je treba nuditi podporo pri:
-
izgrajevanju fakultetnega študija zdravstvene vzgoje,
-
izdelavi specifičnih didatkičnih pripomočkov, metod ela in strokovne literature,
-
izgrajevanju podpornih sistemov za preventivno delovanje posameznika in
odločanje za zdravje, kot so: kulturne vrednote, politika cen hrane, informiranje
preko sredstev javnega obveščanja, zdravstveno in splošno zavarovanje itd.
-
Ker veliko informacij o zdravi prehrani in zdravem načinu življenja pridobivamo
iz medijev, bi bilo potrebno redno in načrtno spodbujati vzgojo za zdrave
preko informiranja in izobraževanja v različnih medijih, posebno v tistih,
ki dosegajo zdravstveno najbolj ogrožene skupine prebivalstva.
-
Ljubljana ima izredno dobre možnosti za pridelavo zdrave in kakovostne
hrane v neposredni okolici. Zato naj Mestna občina Ljubljana nadaljuje
s spodbujanjem in nadzorom pridelave kakovostne hrane. Okoliškim kmetijam
naj tudi zagotovi možnost redne prodaje sadja in zelenjave.
Med pomembnejše ukrepe, s katerimi je treba nadaljevati, sodijo:
-
nadzor kakovosti pridelkov in živil,
-
spodbujanje neposredne prodaje kmetijskih pridelkov,
-
uvajanje blagovnih znamk, ki zagotavljajo zdravo prehrano,
-
obnova sadnih nasadov na travnikih,
-
vpeljava biološke pridelave kmetijskih pridelkov,
-
izgradnja veletržnice, kjer bodo nadzorovali izvor sadja in vrtnin, nadzorovali
kakovost in cene, ki morajo biti primerne za kupca.
-
Dnevi zdrave prehrane v Ljubljani naj glede na aktualnost tematike in dobro
organizacijo postanejo tredicionalna ljubljanska prireditev.
Priporočila uredila:
Erna Kraševec Ravnik in Dražigost Pokorn