Analiza kariernih poti nogometašev

Datum dogodka: 
četrtek, 29. januar 2015 - 13:00
Lokacija predavanja: 
IBMI
Predavatelj: 
asist. dr. Nataša Kejžar

Na predavanju bom predstavila podatkovje kariernih poti nogometašev, ki so v sezonah 1992-2006 nastopali v EPL (elitni angleški ligi). To podatkovje smo v  knjigi "Understanding Large Temporal Networks and Spatial Networks" (Wiley, 2014) predstavili in analizirali kot primer velikega časovnega omrežja.

Z opisnimi metodami za analizo omrežij smo skušali preveriti nekaj splošnih prepričanj, kot so, da klubi v EPL jemljejo raje nogometaše iz prej preverjenih klubov (klubov od koder so že dobili nogometaše), da obstajajo neke utečene poti, ki nogometaša pripeljejo do EPL ipd.

Karierna pot nogometaša po drugi strani kaže na nogometaševo kakovost skozi čas. Tako pot ovrednotimo tako, da vsakemu klubu na njej pripišemo njegov absolutni rang. Na tako prilagojenih podatkih je možno veliko novih statističnih analiz. Začeli smo z razvrščanjem (tj. iskanjem glavnih kariernih poti nogometašev, ki v času svoje kariere nastopajo v EPL).
 

Slikovna galerija: 

Na kratko o IBMI

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI), prej Inštitut za biomedicinsko informatiko (torej tudi IBMI), je Medicinska fakulteta ustanovila leta 1973 kot izraz potrebe po izvajanju in usklajevanju del, vezanih na analizo podatkov in posredovanje informacij. Program dela in razvoja se je skozi čas prilagajal predvsem spremembam pri financiranju in tehnološkemu napredku, vendar so temeljne smernice ostale enake: inštitut se predvsem posveča dejavnostim, ki so pomembne za raziskovalno delo v medicini. Te pa lahko razdelimo na:

Kontakt

Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko
Medicinska fakulteta
Univerza v Ljubljani
Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenija

tel: (01) 543-77-70
fax: (01) 543-77-71
email: ibmi (at) mf.uni-lj.si